每次諗起懷孕個段時間,雖然辛苦但係甜蜜。
好似陀住妹妹嗰陣時,身體已經唔係咁好,去到中後期嗰時就陀得更加辛苦,但非常感恩自己有一位強勁的幕後功臣-我的好媽媽幫我安胎調理。知道好多女仔都唔識喺懷孕時調理身體,搞到身體虛弱晒,真係有苦自己知。
依家 #補補媽媽推出「#懷孕安胎調理組合」分為孕早期、中期同後期,滿足妳唔同嘅需要。而呢個懷孕後期安胎調理組合就正正可以清胎毒,等bb出世之後皮膚可以更加靚。清胎毒其實即係清除準媽媽身體內嘅熱毒,因為呢啲熱毒會增加BB出世後出現皮膚問題嘅機會,所以清胎毒可以有效咁減少BB出生後出現濕疹、奶疹等等會皮膚問題。除此之外,清胎毒亦都可以幫助媽媽喺產後調整身子,令媽媽喺坐月期間食啲偏溫同偏補嘅食物時都唔會感到燥熱。
而佢地當中嘅清胎毒炒米茶成份溫和,可以幫到準媽媽補充到營養去令個胎更好咁成長。佢地炒米茶可以幫媽媽健脾暖肝、益氣補脾胃、理氣化氣、加速恢復身體,而且店主媽媽話佢哋嘅產品全部都係經中醫師專業調配,十分之可靠。佢地嗰28包坐月炒米茶每個星期都有唔同嘅材料成份,然後會為你專業咁安排好,喺每包都清楚咁講明喺第幾個星期要食邊包,只要乖乖地咁跟足指示就可以好好咁安胎。
另外,呢個組合亦都包埋幾包懷孕中後期安胎調理湯包同埋孕後營養粥。佢地嘅懷孕中後期安胎調理湯包,包包都非常之足料,而且全部都抽曬真空,夠曬安全。同時,佢地嘅包裝後面仲有埋中英文對照教點樣煲,夠曬方便。孕後營養粥嘅好處就係均衡營養、容易消化好吸收,可以補充到多種植物化學素、微量元素、膳食纖維、多醣體、多酚、好油、優質蛋白質等,對外食媽咪嚟講簡直就係最方便、最健康嘅美食,為孕婦提供最需要嘅營養補給。
所以即使你地就算對調理身體一竅不通、又或者一知半解都可以搵店媽幫手,推介適合懷孕期安胎調理的飲食俾孕婦,助你孕期順順利利, bb 出世皮膚靚靚。媽媽們一起加油💪🏻
🌟中藥材零售商牌照編號: CR-2020-00457
補補媽媽炒米茶
https://www.facebook.com/bobomama.hk/
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同時也有2部Youtube影片,追蹤數超過1,610的網紅Dr Kelvin Ma中醫爸b 馬琦傑醫師,也在其Youtube影片中提到,呢2日有很多爸媽PM 我BB 夜晚鼻塞點算好,我決定share 我湊小公主(由0 嵗??開始)的舒緩鼻塞重點。???? ????我自己本身有濕疹和鼻敏感問題,所以,小公主出世後,我也擔心她有沒有遺傳,她的鼻塞問題我也覺得很厲害。除左疾病外,BB 氣管細,奶+食物,空氣乾會容易導致出現鼻塞,所以,食...
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每次諗起懷孕個段時間,雖然辛苦但係甜蜜。
好似陀住妹妹嗰陣時,身體已經唔係咁好,去到中後期嗰時就陀得更加辛苦,但非常感恩自己有一位強勁的幕後功臣-我的好媽媽幫我安胎調理。知道好多女仔都唔識喺懷孕時調理身體,搞到身體虛弱晒,真係有苦自己知。
依家 #補補媽媽推出「#懷孕安胎調理組合」分為孕早期、中期同後期,滿足妳唔同嘅需要。而呢個懷孕後期安胎調理組合就正正可以清胎毒,等bb出世之後皮膚可以更加靚。清胎毒其實即係清除準媽媽身體內嘅熱毒,因為呢啲熱毒會增加BB出世後出現皮膚問題嘅機會,所以清胎毒可以有效咁減少BB出生後出現濕疹、奶疹等等會皮膚問題。除此之外,清胎毒亦都可以幫助媽媽喺產後調整身子,令媽媽喺坐月期間食啲偏溫同偏補嘅食物時都唔會感到燥熱。
而佢地當中嘅清胎毒炒米茶成份溫和,可以幫到準媽媽補充到營養去令個胎更好咁成長。佢地炒米茶可以幫媽媽健脾暖肝、益氣補脾胃、理氣化氣、加速恢復身體,而且店主媽媽話佢哋嘅產品全部都係經中醫師專業調配,十分之可靠。佢地嗰28包坐月炒米茶每個星期都有唔同嘅材料成份,然後會為你專業咁安排好,喺每包都清楚咁講明喺第幾個星期要食邊包,只要乖乖地咁跟足指示就可以好好咁安胎。
另外,呢個組合亦都包埋幾包懷孕中後期安胎調理湯包同埋孕後營養粥。佢地嘅懷孕中後期安胎調理湯包,包包都非常之足料,而且全部都抽曬真空,夠曬安全。同時,佢地嘅包裝後面仲有埋中英文對照教點樣煲,夠曬方便。孕後營養粥嘅好處就係均衡營養、容易消化好吸收,可以補充到多種植物化學素、微量元素、膳食纖維、多醣體、多酚、好油、優質蛋白質等,對外食媽咪嚟講簡直就係最方便、最健康嘅美食,為孕婦提供最需要嘅營養補給。
所以即使你地就算對調理身體一竅不通、又或者一知半解都可以搵店媽幫手,推介適合懷孕期安胎調理的飲食俾孕婦,助你孕期順順利利, bb 出世皮膚靚靚。媽媽們一起加油💪🏻
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【加固分享長文】
1. 現時飲食方案:早餐奶-> 返瞓->早餐糊-> 午飯粥仔->下午奶-> 瞓晏覺->晚飯粥仔-> 再瞓-> 夜間全奶
2. 喺眾多嘅加固方案裏面,我仍然選擇咗最傳統嘅spoon feed ,原因好簡單,因為「臣妾做不到」。加固初期只有我一個照顧佢,屋企仲有兩隻貓,食完飯嘅場景真係不能夠太混亂,但係一般正常洗碗係可以嘅,因此我選擇咗一個我handle到嘅方案。
3. 加固極初期全部食 HiPP HK 嘅輔食,米糊、粟米糊、士多啤梨cereal、蘋果cereal等等,因為你唔知佢食幾多,亦都行唔開,所以加少少奶就食得,份量隨時可以調整,亦都冇儲存嘅問題係非常好,開頭可能真係食幾啖就唔肯食要飲奶。留意番米糊嘅品牌好重要,因為好多都驗出含重金屬。
4.我係好保守嘅,新鮮食物試好耐先至加第二樣,因為驚佢敏感,米糊食慣咗之後我就會加啲南瓜、香蕉、番薯(唔肯食),但係仍然係同一個米糊底
5. 跟住係時候入手一部 Beaba HK ,因為佢可以試多啲唔同食物了!我會用薯仔做個糊底,攪啲椰菜花、西蘭花等等進擊的蔬菜餵佢食。相信唔使我介紹大家都知道呢部機可以一次過蒸熟絞碎,到而家佢開始食肉,但係仲未食到免治(會發脾氣),我都可以用來絞碎俾佢。
6. 講起食肉,就要講吓粥仔,最初期嘅粥仔都係加啲蔬菜蓉、紅蘿蔔茸等等,但係到加瘦肉嘅時候,最初可以切片,煲好嘅粥就夾返起啲肉,淨係以肉汁嚟煲粥,後期就可以攪埋啲肉俾佢食,而免治嘅質感暫時係佢最討厭嘅。
7. 如果你問我下一步,相信spoon feed嘅弱點就係小朋友未必懂得自己進食,所以我又開始物色唔同嘅BB匙羹,要開始教佢自己用匙羹食,希望一歲左右做得到。
其實新手媽媽個個都跌跌碰碰,我好幸運有伯娘幫手,最近亦都有遮遮喇真係輕鬆啲,你哋喺加固路上又有冇遇到啲咩問題呢?
Babycook Beaba HK from
Mothercare Hong Kong
bb粥仔點煲 在 Dr Kelvin Ma中醫爸b 馬琦傑醫師 Youtube 的最佳解答
呢2日有很多爸媽PM 我BB 夜晚鼻塞點算好,我決定share 我湊小公主(由0 嵗??開始)的舒緩鼻塞重點。????
????我自己本身有濕疹和鼻敏感問題,所以,小公主出世後,我也擔心她有沒有遺傳,她的鼻塞問題我也覺得很厲害。除左疾病外,BB 氣管細,奶+食物,空氣乾會容易導致出現鼻塞,所以,食物選擇要更細心。?????
??????BB 夜晚鼻塞,塞醒左,爸媽好驚,首先要自己保持鎮定,如普通鼻塞可以用以下立刻舒緩方法:
?用生理鹽水洗鼻,等數分鐘,仍然冇效,試噴第二次(選無藥性的生理鹽水及只有BB適用的)
?使用吸鼻器吸(最有效,尤其在傷風感冒期間)
?棉棒‘輕輕撩’鼻腔前面的鼻垢及鼻水(只能外向掃,1.5歲以下用纖幼型,2-3歲可用中型)
?枕頭或咕?塾高,令小朋友挨住20-70度,(6個月以下,最好用U 型枕,因為身體及頸仍在非常柔軟狀態態;枕頭或咕常備最少3個高度因為小朋友生長得快,因應阻塞的情況而使用)
通常洗完鼻,吸完撩完,塾高枕頭,挨住瞓一陣(15-20分鐘),小朋友可再入眠。
如1次未見效果,尤其其乾結鼻垢,可重複以上動作。
?每日媽咪daddy 注意:
✅保持濕度- 可以使用加濕機加上舒鼻香薫。
無論開冷氣或暖氣,濕度變低都會令鼻垢乾而結住在鼻腔,大概70度濕度較好
✅幫或教BB做鼻鼻按摩- 1-迎香穴打圈按摩(30次)2-由鼻樑按至眉頭(30下)3-搓鼻翼(30㳄),可以軟化鼻垢,容易排出身體。
✅食療- 可以在BB的粥仔中加入少量以健脾益肺為主的中藥太子參、炒白朮、炙甘草,建議1歲以上BB服用,開始時,每餐只加入一種藥材,以防BB對藥物過敏,待BB沒出現過敏反應後,可將3種藥材加入粥仔中或單獨煲煮後給BB服用。
不可吃- 生冷生食,尤其乳酪,生果,以免鼻塞惡化
✅染病會令鼻塞惡化,儘量把個人衛生做好,噴抗菌剤,勤洗手(大人小朋友一樣-大人病亦易傳染小朋友)
???加油!嗲吔媽咪!??????
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時間,魔力無邊。
醬料雜貨店正和隆,主打自家豉油、麵豉、甜醋,在上水石湖墟65年,如長流細水陪伴街坊每餐家常飯:蘸豉油魚更鮮,兩磚腐乳夠佐粥下飯;逢時過節爆薑下醬炆豬肉煮雞,豐腴滋味比得上酒樓大菜。
街坊就是鍾情這家醬料;但此情,差點成追憶!
想當年,老闆陳璧堃十足指腹為婚,不情不願從父親手上接過正和隆。做醬煮醋幾十年,沒有仇,卻賺得一身痛、半點恨;捱到65歲,把心一橫,擬於去年12月31日退休結業「脫苦海」。
怎料日月發酵,恨愛相生;準備離開,竟是徹底的歸來。
上水石湖墟巡撫街,水喉五金、紙紮、文具……生活小店當中有正和隆。店前西斜,老闆陳璧堃掛起紙皮遮光擋熱,裏外互相看不見,街坊是識途老馬,熟練地撥簾進出。小店不夠百呎,鮮有地整齊:樽樽罐罐不見有塵,豆類、雜穀一格格井然有序。所賣醬醋各有三五個品牌,店家出品的生抽老抽、原曬豉磨豉、甜醋和腐乳,售價貴幾元,卻最多人要。
「麵豉嗰日炆豬手炆得好靚,好食。」老街坊陳太一屁股坐在片糖缸改成的櫈子上,又告訴陳老闆:「我起碼一個月之後先行出嚟喇,因為腳痛要入院做手術。」今天她特意來入貨,買麵豉、豉油。
豉油,又恨又愛
陳璧堃,街坊都叫他「豉油佬」,皆因正和隆做豉油起家,他是第二代。上世紀40年代,父親陳根秀由南海來港,投靠開醬園的親戚做豉油;50年代初自設小工場做豉油、麵豉和甜醋,並在石湖墟開鋪。1955、56年間石湖墟被兩次大火吞噬,57年逐步重建,正和隆也在巡撫街現址重新啟業。
陳璧堃有四個姊妹,他是老三、排中間。「細細個住木屋,又是工場又是住家。兩個家姐睇鋪,我就周圍走,好百厭。」他怕父親,從來沒問過店名由來,只記得過年家中總掛一對對聯:「正直好生意 和氣定興隆」。
「老竇無咩讀過書,點作到咁好嘅對聯呢?」他哈哈大笑,轉瞬又皺眉:「做豉油做醬好辛苦,畀我揀我唔會做,但我讀書唔成,無得走!」他是唯一的兒子,二十多歲結婚後即接手店鋪;太太負責鋪面,他負責生產。
「做豉油會有一陣罨味,以前真係要用手去攪,一攪,陣味就出嚟,我都接受唔到;不過,呢啲係錢嚟㗎!」
他的工場在上水搬過幾次,90年代初因為業主收地被迫結束,自此在古洞一間豉油廠掛單租場,只做半加工。譬如豉油,已交給豉油廠師傅做,仍用自家招紙。
「做豉油最緊要用料靚用料足,夏天有熱頭曬就香啲。」他說。當年他試過十幾間豉油廠,找到一間的味和香跟自己做的相似。「我知道佢哋用加拿大非基因改造黃豆,發璜(按:煮好的黃豆混入麴菌、麵粉)撈美國麵粉,比日本麵粉膠質重啲、好啲;我自己一個人做太辛苦喇!雖然利潤無咁高,我寧願用佢嘅豉油。」
現在店中賣兩款自家頭抽和一款老抽,其中一款頭抽名為「鮮味生抽」,用豆比一般的多三分之一,濃稠如漿,鮮而豉味極重,可算鎮店之作。
麵豉甜醋,親手做
豉油外判了,只有麵豉和甜醋,他至今堅持親手做。
麵豉,一般貨色是發酵豉油剩餘的豆渣,鮮味盡去,很多時需加味精增味。但他做的賣的兩款麵豉:原曬豉和磨豉醬(前者仍見豆狀,後者是磨爛幼滑版)都沒抽製過豉油,保持原汁原味。「以前我啲磨豉係出咗豉油嘅,價錢平啲,主要交畀酒樓整叉燒;後來我只做零售,銷量少,乾脆用原曬豉攪磨,一樣係靚。」
市面常見的麵豉都是啡黃色,他的麵豉卻深啡色,驟眼看黑糊糊。他解畫:「麵豉好似人一樣,曬得愈耐會愈黑,愈黑就愈香。生曬啲豆喺豉油缸入面,上面曬到黑,下面嘅較黃,所以要成日翻佢,將底下嘅翻上面,不斷循環。」
他65歲了,依然記得父親當年的話:「醬,做就好易,打理好難。」
「你做,用料十足,曬得夠,一定做得好。不過擺耐咗就會有罨味,你點可以調番正呀?所以,唔係整好之後就冚埋,你要時不時拎出嚟曬,畀啲醬見下陽光會香啲。」
醬沒加防腐劑,放不久,所以他每次只做一小批。現在天時暑熱,醬賣少了,他也做少一些,「過咗中秋慢慢好,麵豉賣得最好,啲人有番胃口,多咗炆嘢;我都做得密啲,每次過千斤豆,一個月多啲就要做一次。」
講到做醬,最辛苦的步驟還數煮醬消毒。「唉!我做一次,就痛一次。」 他摸摸腰部,肌肉已成硬塊,隱隱作痛。
「啲醬容易黐底容易燶,要不斷剷,隻鑊又大,你要伸手彎住腰剷。室溫又高,得把牛角扇吹吹下,我一個人連續煮幾個鐘頭,不停流汗,煮一次起碼要飲4公升水。」最後洗鑊更辛苦,因為腰彎得更低。幸好十多年前起,煮醬有機器輔助,輕鬆了,但幾十年積下的舊患,纏身不去。
煮甜醋,相對沒那麼費勁,但一樣要忍。他採用本地酒房出產的白醋,加薑、桂皮、陳皮、丁香等等藥材做成甜醋。「煮呢個醋,一大鑊,嗰種藥材味好犀利,十足催淚彈,醃眼!咳!」
甜醋,他賣自家的,也賣其他品牌,「各有各鍾意啦,人哋要八珍,你無,佢會走咗去;我哋自家牌子就賣貴五六蚊。」
這日街坊王太帶了手拉車來買醋,「我孫仔啱啱出世,買去觀塘畀個新抱。」她嫌其他牌子太甜,「呢間鋪頭出嘅特別香,舊年冬天隔籬個事頭婆用佢煲薑,成條街都香晒。」
有人記住,陳璧堃笑瞇瞇,說:「到天時冷,啲人鍾意煲薑醋食下;事實上年尾多人結婚,到第二年10月、11月就有BB出世,甜醋特別好賣。」
以前煮完甜醋,五六桶藥材他當垃圾倒了,後來有朋友老遠從跑馬地來上水要「下欄」甜醋陳皮,他才識寶,現在煮完醋會挑回陳皮,但為非賣品,「而家?下人,有熟客寒咳唔係好囉!」
老店,差點結業
做醬煮甜醋,入缸,搬貨,幾十年陳璧堃獨力做,「我哋小型生產,唔請人。無辦法!為咗……我唔知點講呀!」他瞄瞄跟前在幫手的大女兒和二女兒,苦笑:「賺到痛,之外都係痛!近十幾年,我個個禮拜日就好似返學咁,要去做推拿。」
去年他和太太邁向65歲,本擬12月31日退休結束正和隆;就在12月中煮甜醋時,從不在工場拍攝的他,忍不住拿手機拍下那鑊滾滾冒煙的甜醋,題記:「人生最後一次」。
「唔捨得㗎!」說着,他眼圈紅起來,思緒飛回去年底:「瞓唔着囉!直情神經衰弱。」有個星期天,他試不去推拿留在家,「電視睇完又睇睇完又睇,無地方去。」以前他想像退休「呢度去嗰度去」,事實上英國朋友早邀他去歐洲玩,他又買了「200蚊深圳通」,偏偏成行在即已失去興趣,一副心神無處安放。
決心分手,原來放不下。他三個女兒,十多年前已表明不想接手家業,臨別秋波,也發現情難捨。
店一直由他和太太合力支撑,沒請人。二女兒陳敏怡(Agnes)說,每逢過年店就最忙,三姊妹必定預留整個星期的假回來幫手,想不到自己成為了第三代傳人。陳璧堃笑言,由1月1日起店轉了她名下,自己變做顧問兼打雜。
70後的Agnes在銀行做了十多年,連MBA也讀了,兩年前工作太辛苦辭了職,「嗰時爸爸媽媽正計劃退休,我哋三姊妹都好開心,因為新年終於唔使返鋪頭喇!」
去年年底,他們通知熟客和包租婆不做,「啲客人同爸爸講:『你退休,咁我哋去邊呀?我由做女食到而家喇!』我聽到,突然之間好唔捨得。呢個招牌六十幾年喇!」
她問爸爸取帳簿算了一番,「都ok嘅!我想留住個招牌。」又游說從事文職的大家姐陳敏慧回來幫手看鋪,自己負責市場推廣。姊妹同心,盼可斷金,帶着正和隆走進2017年。
十年如一日
陳璧堃搖搖頭說:「我準備退休,以為可以脫苦海啦!結果有啲抑鬱,百無聊賴,個女話做番,我又好似開心啲。」
不過,他認為做醬這行式微了,尤其新界東北發展如箭在弦,古洞的豉油廠分分鐘無得做。「一收地,你一係返大陸做,但水準、原料難控制,而且豆都係外國嘅靚啲。」女兒正在搶時間,找新貨源、拓客路,像早前便去了樂富街市擺車仔檔,臚列自家品牌豉油、醬醋和腐乳。
幾十年來,陳璧堃和朋友合作生產腐乳。十多年前朋友搬廠上深圳,招紙也「均真」地印着「Made in China」,同屬正和隆招牌貨,輕柔鬆化而不死鹹。
醬料之外,40多年前陳璧堃接手時已兼賣雜貨。今天雜貨不多也不雜,而每種乾貨他只賣一款,都是精挑細選,譬如蝦子麵,找到第四五個供應商才敲定。
「搭下貨囉,要維持到租金嘛,而家都要1000蚊一日㗎!」陳璧堃說。
除了鋪租,過去半世紀上水翻天覆地,但對正和隆和陳璧堃而言,只是微細的漣漪,就像醬醋味道,始終如一。
「雖然間中都有自由行嚟幫襯,我哋主要做街坊熟客。有人搬咗出九龍、港島、大嶼山都返嚟買醬,甚至移民去外國,都會帶啲醬過去。附近有圍村,新年依舊會煮盆菜,用好多醬。」
七八十年代,他的豉油、麵豉曾交給酒樓,但經常被人拖數、走數,「好多次喇!千幾蚊都彈票,嗰個年代唔算少數目。咪搞啦!我寧願淨做門市,收一蚊就係一蚊。」弱水三千,他只取一瓢。知足,常樂。
夏日炎炎,酸梅麵豉蒸排骨夠醒胃,有街坊要炆肉,大喊一聲「混醬,唔該!」只見陳老闆從五個醬缸輪流舀出小半勺倒入透明膠袋,用繩一紮,遞與客人,叮囑道:「返去放雪櫃,呢幾日好用喇!唔係會變酸。混醬鹹㗎,加啲冰糖,炆鴨炆腩肉都快啲腍。」這混醬,有自家磨豉、黑赭油(類似星馬的黑豉油)、甜醬、麻醬和南乳,即叫即混,也是父親傳下來的基本味道,就在日月蒸煮當中,摻着陳璧堃幾十年調出來的小變奏。
正和隆
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